Când vom avea, cel mai devreme, o nouă lege a Educației

Când vom avea, cel mai devreme, o nouă lege a Educației
Publicat: 03/06/2015, 18:19

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a spus că o nouă lege a educației va fi adoptată numai după ce vor fi consultate sindicatele, asociațiile de studenți și rectorii, precum și părinții.

„Sunt consecvent principiului că nu se schimbă regulile în timpul jocului. Așa că este exclus să avem modificări, sau o nouă lege, în timpul anului școlar sau în timpul anului universitar. Modificările ce vor fi agreate la nivel de sistem vor produce efecte începând cu anul școlar sau universitar următor cel mai devreme. O nouă lege a educației este necesară pentru a asigura un cadru în care să poată fi realizate dezideratele, așteptările sistemului de educație. Legea educației trebuie să asigure o stabilitate și o predictibilitate. Aceste două condiții, deși sunt în aparență antagonice, merg împreună. Sistemul educației este un sistem viu, nu poate fi stopat și restartat”, a declarat ministrul.

Dezbaterile pentru noul proiect de lege vor avea loc la Ministerul Educației, după un program stabilit ulterior de reprezentanții instituției. „În momentul în care vom avea un proiect de lege coerent, acesta va fi înaintat Parlamentului României, proiectul de lege nu va fui adoptat prin asumarea răspunderii”, a arătat Cîmpeanu.

Acesta a spus și cum vede el că ar trebui să arăte o lege a educației în privința învățământului preuniversitar: profesorii care să participe la crearea de manuale, salarizare diferențiată și noi programe curriculare.

„Una din cerințe este aceea a debirocratizării sistemul de învățământ, profesorii nu trebuie să mai producă documente, trebuie să producă progres școlar, profesorii trebuie să producă manuale școlare de calitate. Noua lege a educației trebuie să asigure condiții optime pentru reforma curriculară. Avem programe curriculare neschimbate de 10-12 ani. O nouă lege a educației trebuie să asigure cadrul în care să se poată fundamenta într-o manieră profesionistă costul standard per elev. Putem să luăm în considerare și o salarizare diferențiată în funcție de rezultatele elevilor și de progresul școlar”, a mai spus ministrul.

În privința învățământului superior, Cîmpeanu consideră că trebuie să fie consolidată autonomia universitară. „La modul general nu dorim să facem abstracție față de lucrurile care s-au dovedit fiabile în legea 1, sunt multe lucruri car trebuie păstrate”, a spus Cîmpeanu

„În privința clasificării universităților, ministrul a spus că aceasta trebuie să țină cotn de nivelul de internaționalizare a universităților. Trebuie să ținem seama ținem seama de cerințele studenților de reprezentare”, a spus ministrul.

Noul proiect de lege de la care vor plecare dezbaterile publice privind educația din România prevede că sistemul național de învățământ preuniversitar cuprinde: educația timpurie (0-6 ani), formată din nivelul antepreșcolar (0-3 ani) și învățământul preșcolar (3-6 ani), ce include grupa mică, grupa mijlocie și grupa mare pregătitoare; învățământul primar, cu clasele I-IV; învățământul secundar, cu învățământul secundar inferior sau gimnazial (clasele V-VIII) și învățământul secundar superior sau liceal (clasele IX-XII), ce include filierele teoretică, vocațională și tehnologică; învățământul profesional, cu anii I și II. Urmează învățământul terțiar non-universitar, care cuprinde învățământul postliceal, cu durata între unu și doi ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Oana Zăvoranu, decizie bombă. L-a concediat în 2 secunde
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×